“Flink in dak sporthal De Hokhorst gezaagd’

“Flink in dak sporthal De Hokhorst gezaagd’

RENSWOUDE ,,We gaan zo het gebouw in om de eerste schade op te nemen. Ook is het nog de vraag hoe het met asbest zit.” Dat meldde Hans Veldhuizen als beheerder van De Hokhorst donderdagochtend. De sporthal van Renswoude raakte woensdag zwaar beschadigd door brand in het dak. ,,Dit is heftig.”

Edward Doelman

De brand brak woensdag rond 14.00 uur uit. ,,We waren met een kleine groep bezig met de schoonmaak. Op dat moment waren we in de kantine”, vertelt Veldhuizen. Aan de andere zijde van het gebouw brak de brand uit. Daar waren op dat moment dakwerkzaamheden aan de gang. De Hokhorst wordt namelijk uitgebreid met een berging. ,,Dan haal je de brandblussers tevoorschijn en hoop je dat het meevalt, maar binnen mum van tijd was de brandweer er al. Uiteraard was meteen ook 112 gebeld. Dat was nodig ook”, zegt Veldhuizen.

Vanaf dat moment ging het namelijk snel. In eerste instantie berichtte de Veiligheidsregio Utrecht (VRU) over een middelbrand, maar kort daarna werd opgeschaald naar een grote brand, in verband met de waterwinning.

,,Het was zeer de vraag hoe het zat met de watervoorraden in de putten in de directe omgeving van de sporthal. Gelukkig stonden alle putten nog vol”, blikt Patricia van Tricht namens de VRU terug.

VEEL ROOK Naast de brandweer van Renswoude werden ook de korpsen van Scherpenzeel, Ede, Veenendaal en Woudenberg opgeroepen voor assistentie. De inzet van twee hoogwerkers kwam goed van pas. De brand manifesteerde zich namelijk onder de dakplaten en in de isolatie. ,,Dat maakte het blussen lastig, vandaar dat op een gegeven besloten is om gaten en een sleuf in het dak te maken. Er is flink in het dak gezaagd”, weet Van Tricht.

Een vlammenzee werd niet waargenomen door omwonenden. ,,Toen er eenmaal gaten waren, is er natuurlijk wel behoorlijk veel rook vrijgekomen, maar daardoor kon de brand wel goed bestreden worden.” De brand was aan het einde van de middag onder controle. Rond 18.00 uur kon de brandweer starten met nablussen.

HEEL ZUUR Wat de gevolgen van de brand voor de gebruikers van De Hokhorst zijn, is nog niet bekend. ,,Met name voor de sporters is dit heel zuur”, weet Hans Veldhuizen. Omnisportvereniging Renswouw met onder meer een volleybal-, gymnastiek- en badmintonvereniging is vaste bespeler van De Hokhorst.

Hoewel de verenigingen vanwege de zomervakantie stil liggen, is het maar de vraag of de hal aan het begin van sportseizoen 2018-2019 beschikbaar zal zijn.

De gemeente Renswoude is eigenaar van de sporthal. Woordvoerder Arjan Eilander laat weten dat het nog te vroeg is om daar wat over te melden. ,,Een voordeel is wel dat het vakantietijd is. De activiteiten in de hal lagen zo goed als stil.” Er zijn dan ook geen gewonden gevallen. ,,Dat is het belangrijkste.”

De komende periode zal gebruikt worden om te onderzoeken hoe groot de schade exact is, hoe snel de sporthal hersteld kan worden en wat de eventuele gevolgen voor de geplande activiteiten zijn. ,,Verwachting is dat er in de loop van volgende week hier meer duidelijkheid over gegeven kan worden”, zo liet de gemeente woensdag weten.

SPORTVLOER Naast de kleine uitbouw aan de achterzijde werd deze dagen ook gewerkt aan een nieuwe sportvloer. De groene sportvloer uit 1986 wordt ingewisseld voor een nieuwe, blauwe sportvloer. Eerder meldde deze krant al dat hier een investering van 80.000 euro mee gemoeid is. Eilander laat weten dat deze werkzaamheden nagenoeg gereed waren. ,,De rookontwikkeling en het water dat erop is gekomen door de brand; we hopen maar dat de nieuwe vloer dit alles kan doorstaan”, aldus Eilander.

BERETROTS Burgemeester Doornenbal bedankte de hulpdiensten voor hun inzet bij de brand: ,,Ik ben beretrots op de inzet van de brandweer, politie en de boa’s. Het was een voortreffelijk samenspel van alle betrokken hulpverleners. Fijn om te kunnen rekenen op zoveel vakmanschap.”

 

Bron:   https://scherpenzeelsekrant.nl/lokaal/flink-dak-sporthal-de-hokhorst-gezaagd-468849